Pratikankuja 3, Nurmijärvi
p. 09 8789 9060
toimisto@uao.fi

Vilkun käyttö liikenteessä

Osaatko sinä vilkun käytön liikenteessä? Suuntavilkku, hätävilkku, miten ja missä niitä käytetään. Viime vuonna voimaan tullut tieliikennelain uudistus toi muutoksia, erityisesti hätävilkun käyttöön. Autokoulumme opettajat ovat huomanneet oppilaiden kanssa liikenteessä liikkuessaan, että pari muutakin vilkun käyttöön liittyvää osaamista on huonolla tolalla. Joten kerrataanpa muutama seikka hätä- ja suuntavilkkujen käyttöön liittyen. 

Tunnetko jo hätävilkun

Hätävilkkua voi käyttää ajoneuvossa, jos joudut pysähtymään paikkaan missä voit olla vaaraksi muulle liikenteelle. Sitä kannattaa käyttää muissa hätätilanteissa, kun haluaa ilmaista muille autoilijoille onnettomuudesta tai poikkeuksellisesta tapahtumasta liikenteessä.

Viime vuonna voimaan tulleen tieliikennelain mukaan, hätävilkkuja voi käyttää myös liikkuvassa ajoneuvossa tietyin edellytyksin. Hätävilkuilla voi vähentää vaaratilanteita tien päällä. Esimerkiksi äkillisestä liikenteen hidastumisesta voi ilmoittaa takaa tuleville hätävilkuilla. Tämä on yksi tieliikennelain uudistuksesta, mutta se on tuttu käytäntö monessa muussa Euroopan maassa.

Vaikka hätävilkut ovat hyvä ja toimiva tapa ehkäistä ja vähentää onnettomuuksia. Niitä kuuluu vain käyttää oikeissa tilanteissa. Hätävilkkujen ollessa päällä, normi suuntavilkkuja ei voi käyttää. Se voi vaarantaa liikennettä kaistaa vaihtaessa tai risteyksestä kääntyessä. 

Jos niin ikävästi käy, että auton joutuu jättämään tienvarteen ja on pimeää. Silloin kannattaa autoon jättää myös parkkivalot päälle. Tällöin muut tielläliikkujat eivät sekoita auton hätävilkkuja tiepuomiin, vaan tietävät siellä olevan auton. 

Vilkun käyttö tasa-arvoisessa risteyksessä

Vilkun käyttö on tärkeää tasa-arvoisessa risteyksessä, koska se selkeyttää tilannetta muille tienkäyttäjille ja vähentää onnettomuusriskiä. Vilkkua käytetään risteyksissä suunnan ilmaisemiseksi, joka joissain tilanteissa saattaa kertoa ajo-oikeudesta. 

Kuten kuvan esimerkissä. Tasa-arvoisessa risteyksessä on samanaikaisesti kolme ajoneuvoa eri suunnista tulossa. Mustan auton tulee väistää oikealta tulevaa lilaa ajoneuvoa, jonka taas tulee väistää oikealta tulevaa pinkkiä ajoneuvoa. Tässä tilanteessa pinkillä on taas väistämisvelvollisuus, koska on kääntymässä vasemmalle. Joten kuka saa mennä ensimmäisenä? Jos pinkillä autolla ei olisi vilkkua päällä, musta olettaisi hänen olevan menossa suoraan, jolloin molemmat saattaisivat lähteä liikenteeseen. Koska musta olettaisi ehtivänsä ylittää risteyksen samanaikaisesti pinkin auton kanssa, koska lilan pitää joka tapauksessa antaa pinkille tietä.  Mutta tässä tapauksessa pinkillä autolla on etuajo-oikeus, koska hänen pitää varoa mustaa autoa. Mustan auton taas pitää varoa lilaa, jonka pitää varoa pinkkiä. 

Vilkkua on tieliikennelain mukaan pakko käyttää muun liikenteen varoittamiseksi, kääntyessä, kaistaa vaihtaessa tai jos joutuu kääntämään auton tiellä ympäri. Tämä on pakollista turvallisuuden ja liikenteen sujuvuuden vuoksi. 

Vilkun käyttö kiertoliittymässä. 

Vilkun käyttö on tärkeää kiertoliittymässä, niin kuin muuallakin vilkun käyttö tekee tiellä liikkumisen kaikille paljon turvallisemmaksi. Vilkun käyttö kiertoliittymässä on aika simppeliä, paria poikkeusta lukuun ottamatta. Oikean puolen vilkku laitetaan päälle edellisen liittymän jälkeen, jotta se on ajoissa havaittavissa muilla kuskeilla. Liittymään ajaessa taas vilkkua ei tarvitse käyttää, paitsi jos on poistumassa ensimmäisestä liittymästä. Tällöin vilkku tulisi laittaa päälle ja kiertoliittymää lähestyessä. Joissain liikenneympyröissä on erillisiä kaistoja ympyrän sisällä ja kaistaa vaihtaessa vilkkua pitää myös käyttää.

Vilkku on tärkeä liikenneympyrässä. Koska onnettomuus tapahtuessa, kaikki kiertoliittymää käyttävät tiet menevät tukkoon, koska kiertoliittymää ei pystytä käyttämään. 

Vilkku on kaikkia tielläliikkujia varten; autoilijoita, mopoilijoita, pyöräilijöitä ja kävelijöitä. Se suojelee, turvaa liikenteen ja liikkumisen joten, jos et ole varma pitääkö käyttää vilkkua niin käytä varmuuden vuoksi. Kuten opettajammekin hokevat oppilaille, vilkkua on hankala käyttää liikaa. Joten käytäthän vilkkua aina, kun siirryt sivusuunnassa tai käännyt.

Vilkku ei ole vaaraksi, mutta ilman vilkkua olet vaaraksi. Muista vilkun käyttö!