Pratikankuja 3, Nurmijärvi
Keskustie 10, Jokela
p. 09 8789 9060
toimisto@uao.fi

Uudet liikennemerkit haltuun

Ota uudet liikennemerkit ja tiemerkinnät haltuun ja testaa lopuksi tietosi 😉!

Uuden tieliikennelain myötä

  • tulee noin 50 erilaista uutta liikennemerkkiä.
  • vanhoja liikennemerkkejä päivitetään.
  • tiemerkintöihin tulee muutoksia.

Uudet liikennemerkit alettiin ottaamaan käyttöön 1.6. alkaen ja liikennemerkkien uusimiseen on aikaa pääosin 10 vuotta. Merkkejä vaihdetaan, kun merkit ovat menneet huonoon kuntoon tai, kun liikennejärjestelyt edellyttävät. Tilanne on siis vuosia vähän haastava, koska tiellä on samaan aikaan sekä uusia että vanhoja liikennemerkkejä ja tiemerkintöjä. Sekaannusten välttämiseksi muutamat merkit otetaan voimaan nopeutetulla aikataululla.

Miksi liikennemerkkejä sitten uudistetaan?

Liikennemerkkien uudistamisen tavoite on parantaa liikenneturvallisuutta, ja joitakin uusia liikennesääntöjä varten tarvitaan myös uusia liikennemerkkejä.  Uudet merkit ovat selkeämpiä, tunnistettavampia ja kansainvälisesti yhdenmukaisempia kuin vanhat. Ajoneuvojen automaattiset havaitsemisjärjestelmät otetaan myös paremmin huomioon, kun merkkien hahmoja ja kuvioita yksinkertaistetaan.

Moni merkki uudistuu kuitenkin vain vähän, eikä uudistetun merkin tunnistamisessa pitäisi olla ongelmia. Esimerkiksi yksi Suomen yleisimmistä liikennemerkeistä eli suojatien merkki uudistuu.
 

Vanha ja uusi merkki rinnakkain. Mitä pidät uudesta pallopäisestä henkilöstä? Onko uusi merkki selkeämpi kuin vanha?

Uudet liikennemerkit ja moneen merkkiin muutoksia

Uusia merkkejä ja muutoksia merkkeihin on tullut lähes joka liikennemerkkiluokkaan. Tässä muutama esimerkki varoitus- ja kieltomerkeistä, joita voi tulla jo vastaan liikenteessä.

Ajelet maantietä pitkin ja näet tämän merkin, jossa eläin hyppää. Mietit, mitä ihmettä: Saavummeko eläintarhaan? No, ei, vaan uusi merkki varoittaa kauriseläimistä, ja nyt syksyllä kannattaakin olla erityisen varovainen merkin alueella.

Kuten Kauriseläin-merkki on Jalankulkijoita-merkki myös ihan uusi varoitusmerkki. Merkki eroaa Suojatien ennakkovaroitus-merkistä siten, että tässä merkissä ei ole henkilön jalkojen alla suojatietä kuvaavia viivoja. Tämä uusi merkki onkin hyvä lisä sellaisiin paikkoihin, jotka eivät ole virallisia tienylityspaikkoja, mutta joissa jalankulkijat kuitenkin usein siirtyvät tielle tai ylittävät tien.

Kieltomerkkeihin liittyen mopoilijoiden on hyvä huomioida, että mopoa ei rinnasteta liikennemerkeissä jatkossa polkupyörään. Aiemmin pyöräilyn kieltävät merkit koskivat myös mopoja.  Nyt myös mopoilun kieltävissä merkeissä on selvyyden vuoksi mopon kuva. Nämä uudet kieltomerkit pyritään ottamaan käyttöön jo kuluvan vuoden aikana.

Huom. mopoautoilijoiden kannattaa huomioida Traktorilla ajo kielletty -merkki.  Merkki kieltääajon moottorityökoneella ja traktorilla, jonka rakenteellinen nopeus on enintään 60 km/h. Lisäksi kielto koskee nyt myös kevyellä nelipyörällä kuten mopoautolla ajamisen.

Vetoketjuperiaate käyttöön

Kuinka monta kertaa olet istunut kyydissä tai itse tuskaillut ratissa, kun kaksi kaistaa yhdistyy ja viereiseltä kaistalta ei anneta tilaa. Kun olisi niin paljon helpompaa ja sujuvampaa jos molemmilta kaistoilta siirryttäisiin vuorotellen. Jatkossa tähän tulee ihan oma liikennemerkki ajokaistojen yhdistyminen. Vetoketjuperiaatteen mukaan molempia kaistoja ajetaan niiden loppuun asti ja siirrytään kaistojen yhtymäkohdassa jatkuvalle kaistalle vuorotellen. Vetoketjuperiaatteen liikennesääntö on meillä uusi ja sen tarkoitus on siis sujuvoittaa liikennettä.

Mihinkäs opastetaan?

Opastusmerkit auttavat liikenteessä pysäköintipaikkojen löytymisessä tai vaikka latauspisteissä.

Sinipohjainen merkki, jossa lukee P+R tulee vastaasi liikenteessä ei todellakaan tarkoita hääparin juhlapaikkaa vaan liityntäpysäköintiä. Valikoimaan on nimittäin tullut uutena P & R -merkki (Park & Ride).

Etsitkin oikeastaan huoltoasemaa, mutta mihin kohtaan suunnistaa huoltoasemalla? Se riippuu siitä, millä ajelet. Uusi laki toi omat merkit niin sähköllä kuin kaasulla kulkevien autojen tankkauspisteille. Jatkossa Latauspaikka-lisäkilvellä osoitetaan sähköautojen latauspaikka

Samoin poliisien piilokamera eli automaattisesta liikennevalvonnasta kertova merkki sai laissa liikennemerkkistatuksen ja merkin väri vaihtuu keltaisesta siniseksi, joten muista hymyillä ihan vaan varmuuden vuoksi

Oletko jo huomannut tiemerkinnöissä muutoksia?

Uusi tieliikennelaki tuo muutoksia tiemerkintöihin:

  • Keltainen sulkuviiva muuttuu valkoiseksi vuoden 2023 kesään mennessä.
  • Pyörätien jatkeen ajoratamerkintöihin tulee muutoksia.
  • Keskiviiva-tiemerkintä voidaan korvata kahdella rinnakkaisella keskiviivalla.
  • Tiemerkinnöissä käytettäviin symboleihin tulee muutoksia.

Siirtymäaikana näkyy sekä valkoisia että keltaisia sulkuviivoja.  Muutosta on kritisoitu, sillä talvella valkoinen väri näkyy huonommin kuin keltainen. Väri kuitenkin muutetaan, koska näin saadaan kustannussäästöjä. Valkoisella värillä on myös parempi paluuheijastavuus, mikä auttaa pimeällä ajoa. Lisäksi valkoinen sulkuviiva on kansainvälinen merkintätapa ja erottuu paremmin myös autojen kaistavahtijärjestelmille.

Leveillä keskimerkinnöillä saadaan kohtaavat ajoneuvot vähän kauemmaksi toisistaan, mikä parantaa turvallisuutta.

Lisää uudesta tieliikennelaista

Uutta paljon puhuttanutta liikennemerkkiä Vähimmäisnopeus käsiteltiin aiemmassa blogikirjoituksessa.  Uudet merkit Pyöräkatu, Pyöräkaista sekä Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa esiteltiin blogikirjoituksessa Pyöräilyn uudet säännöt.

Poistuuko käytöstä joitakin liikennemerkkejä?

Jos haluat oikein knoppitiedon, se tulee tässä: Vanhoista merkeistä poistuu vain yksi – tukkitien lisäkilpi. Se on ollut ehkä Suomen harvinaisin liikennemerkki.

Testaa tietosi, tunnetklo liikennemerkit!

Väyläviraston leikkimielinen liikennemerkkitesti

Vieläkö lisää tietoa?

Kokonaan uudet merkit löydät Väylän sivuilta.

Usein kysytyt kysymykset uuden tieliikennelain vaikutuksista liikennemerkkeihin ja tiemerkintöihin.

Tiemerkinnät ja lisätietoja tiemerkintöjen muutoksista.

Liikennemerkkien selitteet tieliikennelaissa – uudet merkit löytyvät artikkelin lopusta.