Pratikankuja 3, Nurmijärvi
p. 09 8789 9060
toimisto@uao.fi

Tunnetko jo eri ajokorttiluokat?

Ajokorttiluokat ja niiden kirjainviidakko voi alkuun tuntua hämmentävältä – miten sitä voisi muistaa, että mikä tarkoittaa mitäkin, ja vielä, että mitä milläkin saa ajaa. Toki ajokortin takapuolella oleva taulukko ajo-oikeuksista antaa osviittaa asiaan, mutta käydäänpä ne läpi nyt tarkemmin.

Eri ajokorttiluokkien ajoneuvoja

AM-Luokka, eli mopot AM120 ja mautot AM121

Mopo ja mauton ajo-oikeudet voit suorittaa aikaisintaan 15-vuotiaana. Näihin lukeutuvat ajoneuvot, joiden suurin rakenteellinen nopeus on yli 25 km/h ja enintään 45km/h. AM120 ja AM121 eivät anna ajo-oikeutta ristiin. Eli mopokortilla ei voi ajaa mautolla ja mautonkortti ei anna mopoon ajo-oikeutta.

A-luokka, eli kevari A1 ja prätkät (A ja A2)

A-luokan ajokortit antavat ajo-oikeudet moottoripyörällä ajamiseen. Moottoripyörät on jaettu tehoiltaan kolmeen eri luokkaan, joihin on eri ajokortti vaatimukset. Se mihin luokkaan mikäkin pyörä kuuluu, selviää ajoneuvon rekisteritodistuksesta eli koon perusteella ei välttämättä voi päätellä ajoneuvon tehoja.

A1 kevytmoottoripyörä

Kevarin ajo-oikeuden voi suorittaa aikaisintaan 16-vuotiaana. Kevareiksi luokitellaan pyörät, joiden sylinteritilavuus on enintään 125cm3 ja enimmäisteho 11kW.

A2 moottoripyörä

A2-luokan moottoripyörän ajo-oikeuden voi suorittaa aikaisintaan 18-vuotiaana. A2 moottoripyöräluokkaan luokitellaan pyörät, joiden enimmäisteho on 35kW ja teho/painosuhde enintään 0,2kW/kg.

A moottoripyörä

Ja sitten mennään hieman haastavaksi suoritusiän suhteen. Jos ajat A-luokan kortin ensimmäisenä luokkana, vaaditaan korttiin 24-vuoden ikä. Jos taas sinulla on ollut A2-luokan ajo-oikeus vähintään kahden vuoden ajan, voit suorittaa A-luokan ajo-oikeuden 20-vuotiaana. Mutta huomioitavaa on, että yli 15 kW kolmipyörien kuljettaminen vaatii 21 vuoden ikää.

Moottoripyöräkorteissa suuremmat ajokorttiluokat antavat aina myös ajo-oikeuden pienempi tehoisiin pyöriin ja mopoihin.

B-ajokorttiluokat, eli henkilöauto ja paku (B, B/96 ja BE)

Henkilöauton ajo-oikeuden voit suorittaa 18-vuotiaana tai Traficomin poikkeusluvalla jo 17-vuotiaana. Henkilöautojen kokonaismassa on enintään 3 500kg ja ne on suunniteltu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enintään 8 henkilöä. B-kortin lisäyksen (96 ja E) taas mahdollistavat painavamman kuorman hinauksen.

B-luokan kortti

B-luokan vetoautolla saa hinata korkeintaan kokonaismassaltaan 750kg kuormaa tai jos ajoneuvoyhdistelmän kokonaiskuorma jää alle 3 500kg vaikka vedettävä olisikin yli 750kg.

B/96-luokan kortti

B/96-luokan kortilla saat kuljettaa ajoneuvoyhdistelmää, jossa vetoauton kokonaispaino on 3 500kg ja vedettävän kuorman kokonaispaino on yli 750kg, mutta kokonaiskuorma jää alle 4 250kg.

BE-luokan kortti

BE-luokan kortilla on mahdollista vetää ajoneuvoyhdistelmää, jossa ajoneuvon ja hinattavan ajoneuvon molempien kokonaismassa on enintään 3 500kg/ajoneuvo.

T- luokka, eli traktorit (T)

Traktorin ajo-oikeudet voit suorittaa aikaisintaan 15-vuotiaana. T-luokan ajo-oikeus koskee traktoriajoneuvoja, joiden enimmäisnopeus on 60km/h. Jos nopeus menee yli sallitun ja ajo vaatii ammattipätevyyksiä, menee homma hieman monimutkaisemmaksi, joten jätetään välistä tässä kohtaa.

Kaikenmaailman mönkijöitä

Jos tähän asti kaikki on ollut suhteellisen selkeää ja suoraviivaista, niin nyt sitten aivonystyröille tuleekin sulateltavaa. Mönkijät ovat oma lukunsa ajoneuvoissa, ne nimittäin mönkijästä riippuen voidaan luokitella ajokorttiluokkiin AM121, T tai B, eli mopoautoksi, traktoriksi tai henkilöautoksi, riippuen siitä, minkälaiseksi kulkuneuvoksi kyseinen mönkijä on itsensä identifioinut rekisteröintiä tehtäessä. Käytännössä traktorikortilla saat liikutella T1-luokan mönkijöitä sekä T3-luokkalaista, joka ei kulje yli 40km/h. Mopoautokortilla liikkuvat T3- ja L6-luokan kevytmaantiemönkijä, jonka nopeus ei ylitä 45km/h. B-kortilla sitten saakin ajaa kaikkia edellä mainittuja sekä myös L6- ja L7-luokan maantie- ja maastomönkkäreitä.

Mikä ajokortti luokka vaaditaan.
Lähde ajokortti-info.fi

Lisää voit halutessasi lukea Traficomin ajokortti-info -sivustolta.

Ihanaa pääsiäistä ja kevään jatkoa toivottelee UAO:n väki!!!