Pratikankuja 3, Nurmijärvi
p. 09 8789 9060
toimisto@uao.fi

Ajokorttiluokkien oikeudet ja vaatimukset

Ajokorttiluokkien oikeudet ja niiden kirjainviidakko voi alkuun tuntua hämmentävältä – miten sitä voisi muistaa, että mikä tarkoittaa mitäkin, ja vielä, että mitä milläkin saa ajaa. Viime kerralla kävimmekin läpi jo pienemmät ajokorttiluokat mopoista henkilöautoon asti, ja tällä kertaa jatkamme suurempiin luokkiin kuorma-autoista lähtien.

Huomattavin ero pienempiin ajokorttiluokkien kanssa on se, että C- ja D-ajokorttiluokkien kortit myönnetään pääsääntöisesti vain 5 vuodeksi kerrallaan.

C- ja D-ajokorttiluokkien korteissa on huomioitava myös, että jos tarvitset niitä työtä tehdäksesi, tarvitset myös ammattipätevyysluvan, jonka saat suorittamalla joko ammattipätevyyskoulutuksen tai perustason ammattipätevyyskokeen. Lisää ammattipätevyysasioista löydät lisää tietoa täältä Traficomin sivulta.

C-kortilla kuorma-auton rattiin

C-luokan ajokortit antavat ajo-oikeudet erilaisten kuorma-autojen ajamiseen. Kuten moottoripyöräkortissa, niin myös C-kortissa löytyy eri tasoja, jotka määrittelevät minkä kokoluokan kuorma-autoa kullakin korttityypillä saa ajaa.

C1

Kortin suorittamisen ikäraja on 18 vuotta. C1-kortin haltija saa ajaa C-luokan ajoneuvoa, eli kuorma-autoksi rekisteröityä autoa, joka on painoltaan yli 3500kg, mutta alle 7500kg, ja joka on valmistettu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enintään 8 henkilöä. C1-kortin haltija saa vetää edellä mainitunlaisella kulkuneuvolla myös ajoneuvoyhdistelmää, jossa hinattavan ajoneuvon kokonaismassa on enintään 750 kg.

C

C-ajokorttiluokan kortin suorittamiseen tarvitaan 21 vuoden ikä, poikkeuksena, jos sinulla on jo suoritettuna ammattipätevyys, esimerkiksi koulun tai armeijan kautta. Kortin ominaisuudet muuten ovat samanlaiset kuin edellä mainitun C1-kortin, ratkaisevan eron ollessa se, että auton alin paino on määritelty samoin olevaksi yli 3500kg, mutta yläpainoa ei ole rajattu. Kuitenkin jälleen, kuorma-autokortin ollessa kyseessä, autossa saa matkustaa ja olla paikat vain 8 matkustajalle kuljettan lisäksi. C-luokka luonnollisesti sisältää myös C1-luokan ajo-oikeuden.

C1E ja CE

Kuten pienemmissäkin ajoneuvoissa, E-kirjain korttiluokan perässä kertoo oikeudesta ajaa erilaisia ajoneuvoyhdistelmiä.

C1E

Ajoneuvoyhdistelmät, joissa on C1-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa on yli 750 kg edellyttäen, että ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa on enintään 12 000 kg.

Ajoneuvoyhdistelmät, joissa on B-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa on yli 3 500 kg edellyttäen, että ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa on enintään 12 000 kg.

Sisältää BE-luokan ajo-oikeuden.

CE

Käytännössä jälleen sama kuin C1E, sillä erotuksella, että yläpainorajaa ei ole. CE-luvalla luonnollisesti saat ajaa myös C1E- sekä BE-luokkien kuljetuksia.

D-kortilla bussinkuljettajaksi

Monen pikkupojan unelma-ammattiin bussinkuljettajaksi on mahdollista päästä suorittamalla jo aiemmin mainitun ammattipätevyyden sekä D-ajokorttiluokan kortin. D-kortti on myös jaettu kahtia auton kokoluokan mukaan, samoin E-kirjaimet D-korttien jatkeena.

D1

D1- ja D1E-korttien suorittamiseen on ikärajaksi asetettu 21 vuotta. Ajoneuvot, joiden pituus on enintään 8 metriä ja valmistettu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enintään 16 henkilöä. Yhdistelmiä ajatellessa D1 antaa luvan ajaa yhdistelmiä, joissa on D1-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa on enintään 750 kg.

D

D- ja DE-ajokorttiluokkien suorittamiseen tulee lähtökohtaisesti olla vähintään 24-vuotias, mutta tähän on olemassa useampi poikkeus, joista löytää tarkemmin ajantasaista tietoa Traficomin sivulta. Ajoneuvot, jotka on suunniteltu ja valmistettu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enemmän kuin kahdeksan henkilöä. Yhdistelmien suhteen muuten samat speksit, paitsi vetoautona isompi D-ajoluokan auto. Ja kuten muissakin ajokorttiluokissa, isompi kortti sisältää siis tietenkin myös D1-luokan ajo-oikeuden.

D1E ja DE

D-ajokorttiluokkien yhdistelmäkuljetuksien kortit jatkavat jo tuttua kaavaa aiemmista E-korteista.

D1E

D1E-ajokorttiluokalla, jälleen loogisesti voi ajaa ajoneuvoyhdistelmiä, joissa on D1-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa ylittää 750 kg. D1E sisältää myös BE-luokan ajo-oikeuden.

DE

Käytännössä jälleen sama kuin D1E, sillä erotuksella, että yläpainorajaa ei ole. DE-luvalla luonnollisesti saat ajaa myös D1E- sekä BE-luokkien kuljetuksia.

Mitä vielä huomioitavaa?

C- ja D-ajokorttiluokkien suorittamista ennen sinulla tulee olla B-ajokorttiluokan ajo-oikeus. C-kortin voi suorittaa myös yhdistelmänä B-kortin kanssa, jolloin saat samalla kerralla ajo-oikeudet molempiin ajoneuvoluokkiin.

Kesän tulessa matkailuvarvastakin alkaa kutittamaan ja kesälomareissuun voisi olla mukava vuokrata asuntoauto tai -vaunu. Asuntoautoa saa ajaa autosta riippuen joko B- tai C-kortilla, joten jo henkilöauton kortin omaava pääsee kyllä halutessaan reissuun. Isommat asuntoautot sitten vaativat porukkaan jo C-kortillisen kuljettajan. Vuokrausfirmat auttavat sopivan kulkuneuvon valinnassa, jotta matkasta tulee onnistunut.

Toivottavasti tästä kahden jakson mittaisesta ajokorttien ominaisuuksien läpikäynnistä on ollut sinullekin hyötyä ja kirjanviidakko tuntuu nyt jo selkeämmältä. Voit katsoa ajantasaiset ajoneuvoluokkakohtaiset ajo-oikeudet internetissä Traficomin sivuilta.

Lähde ajokortti-info.fi

Mukavaa ja aurinkoista toukokuuta toivottelee UAO:n väki!