Pratikankuja 3, Nurmijärvi
Keskustie 10, Jokela
p. 09 8789 9060
toimisto@uao.fi

Pysäköinti pysäköintialueella

Kuinka hyvin sinulla on hallussasi pysäköintialueen liikennesäännöt?

Pysäköinti – miten harjoitella?

Autolla ajoa opetellessa pysäköinnin harjoitteluun pysäköintialueella on myös hyvä kiinnittää huomiota, koska lähes puolet liikennevahingoista tapahtuu parkkipaikoilla. Yleisin vahinkotyyppi parkkipaikoilla on peruutuskolari. Peruuttamisen osaaminen ja auton ulottuvuuksien hahmottaminen pysäköidessä on siis tärkeää. Suuntaa katseesi sivupeileihin, ja jos autossasi on auton pysäköintiä avustavia laitteita kuten pysäköintitutka tai peruutuskamera, hyödynnä niitäkin.

Pysäköintiä harjoitellaan myös Uudenmaan Ajo-opiston ajotunneilla. Pysäköintiä saatetaan testata myös ajokokeessa esim. tarkistamalla, osaatko peruuttaa, tai miten pysäköinti sujuu.

Varovaisuus ja tarkkaavaisuus pysäköintialueella on valttia

Mitä sitten kannattaa huomioida, kun aikoo pysäköidä? Ensinnäkin ajathan riittävän alhaisella nopeudella. Ajo parkkialueelle voi kulkea jalankulkutien poikki, ja tämä edellyttää varovaisuutta. Parkkialueella pysäköidyt autot voivat haitata näkyvyyttä, ja pienet lapset juosta arvaamattomasti autojen välistä tai avata äkkiseltään pysäköidyn auton oven. Liian kiireiset autoilijat taas saattavat peruuttaa turhan vauhdikkaasti parkkiruudusta ulos.

Löytäessäsi sopivan parkkipaikan, näytäthän muille autoilijoille suuntamerkillä, että aiot pysäköidä. Lisäksi on tietysti hyvä huomioida, ettet ota paikkaa, jota joku toinen on odottanut.

Hyvä vaihtoehto on peruuttaa parkkiruutuun

Kun pysäköit, on parasta pysäköidä tarkasti ruutuun varoen viereisiä autoja. Varmista myös, ettet estä toisen autoilijan pääsyä autoonsa ja ajamista pois. Hyvä vaihtoehto pysäköidessä on peruuttaa parkkiruutuun, jolloin pois lähtiessä näkyvyys ajoväylälle on parempi, ja lähteminen näin helpompaa.

Kannattaa noudattaa varovaisuutta myös, kun lähdet parkkipaikalta. Varsinkin peruuttaessa parkista muistathan huomioida hyvin muut autot ja jalankulkijat.

Väistämissäännöt pysäköintialueella ja pysäköintialueelta lähtiessä

Pysäköintialueella oikeat väistämissäännöt on hyvä pitää mielessä kolareiden välttämiseksi.

  • Pysäköintialueen ajoväylien risteykset ovat tasa-arvoisia, ellei liikennemerkeillä ole määrätty toisin. Oikealta tulevalla on siis etuajo-oikeus ja etuajo-oikeus ei riipu ajoväylän leveydestä, vaikka näin voisi joskus kuvitella.
  • Pysäköintiruudusta lähtevä on aina väistämisvelvollinen ajoväylällä olevaa liikennettä kohtaan, vaikka joku peruuttaisi ajoväylällä. Toisista pysäköintiruuduista lähtevien pitää siis väistää ajoväylältä ruutuun peruuttavaa.
  • Pysäköintialueelta poistuessa sinun pitää aina väistää muuta liikennettä.

Pysäköintikiekon käyttö

Pysäköintipaikan merkki lisäkilpineen

Parkkialueiden liikennemerkkien merkitys saattaa joskus mietityttää. Jos pysäköintipaikan merkin on lisäkilvessä esim. pysäköintikiekon merkki, aikamäärä 30 min, ja aikaväli 8-20 ilman sulkumerkkejä, miten pitäisi toimia? Saat nyt pysäköidä puoleksi tunniksi, ja rajoitus on voimassa ma-pe klo 8-20. Lisäksi välttääksesi pysäköintivirhemaksun muistathan asettaa parkkikiekon näkyvälle paikalle auton tuulilasin sisäpuolelle. 

Parkkikiekkoon asetetaan aika, jolloin ajoneuvo pysäköidään. Alkamisajaksi voidaan merkitä myös pysäköinnin alkamista seuraava tasa- tai puolituntia riippuen siitä, kumpi ajankohta on aikaisempi.

Aseta pysäköintikiekko pysäköidessäsi oikein.

Jotta pysäköinti sujuisi hyvin, nappaa vielä itsellesi muutama lisävinkki pysäköimisestä pysäköintialueella:

  1. Jos löydät kaksi peräkkäistä tyhjää pysäköintiruutua, voit ajaa ensimmäisen ruudun läpi seuraavaan. Näin parkkipaikkaan ajaminen ja siitä poistuminen onnistuvat sinulta peruuttamatta.
  2. Lataa pysäköintisovellus etukäteen matkapuhelimeesi. Löydät helpommin pysäköintipaikan ja pysäköintimaksun maksaminen on helppoa.
  3. Isommalla autolla ajaessa, tai kun auton katolla on suksiboksi, huomioi parkkihalliin ajaessa parkkihallin ja oman autosi korkeus, ettei auton katto ota kiinni parkkihallin kattoon.
  4. Huomaathan myös, että pysäköinti yksityisellä alueella ilman kiinteistön omistajan tai haltijan lupaa on kielletty.

Nyt ei sitten muuta kuin harjoittelemaan pysäköintiä ja hyviä parkkeerauksia!