Pratikankuja 3, Nurmijärvi
Keskustie 10, Jokela
p. 09 8789 9060
toimisto@uao.fi

Pyöräilyn uudet säännöt – oletko jo kesän aikana sisäistänyt ne?

Viimeksi kirjoitimme autoilijan uusista säännöistä. Uusi 1.6. voimaan tullut uusi tieliikennelaki toi uutta myös polkupyöräilyyn. Pyöräilyn uudet säännöt – ketä ne koskevat?

Polkupyöräilijän liikennesääntöjä noudattavat:

  • kevyiden sähköajoneuvojen käyttäjät (”Segway-tyyppiset” henkilökuljettimet, sähköpotkulaudat, sähkörollaattorit, iäkkäiden tai liikuntarajoitteisten käyttöön tarkoitetut kolmi-, tai nelipyöräiset skootterit. Itsestään tasapainottuvaa laitetta voi käyttää jalkakäytävällä, kun liikkuu kävelyvauhtia, muuten pyöräilyväylillä. Teho maksimissaan 1Kw, ja rakenteellinen enimmäisnopeus 25 km/h.)
  • polkupyörien ja sähköavusteisten tai moottorilla varustettujen polkupyörien käyttäjät (teho maksimissaan 1 kW ja rakenteellinen enimmäisnoperus 25 km/h.

Jalankulkijoiden sääntöjä noudattavat:

  • kävelijät ja polkupyörän tai mopon taluttajat
  • potkulautailijat
  • pyörätuolin käyttäjät
  • rullaluistelijat ja -hiihtäjät
  • jalankulkua avustavan tai korvaavan laitteen käyttäjät (laitteiden teho maksimissaan 1kW ja rakenteellinen enimmäisnopeus 15 km/h). Laitetta voi käyttää jalkakäytävällä.

Lue lisää sähköisistä liikkumisvälineistä.

Mitä pyöräilyn uudet säännöt sitten ovat?

Uusi tieliikennelaki tuo uuden katutyypin pyöräkadun

Kävelykatu, pihakatu, mitä niitä onkaan…? Uusi tieliikennelaki tuo vielä ihan uuden katutyypin – pyöräkadun. Pyöräkadun alkaminen ja loppuminen osoitetaan pyöräkatumerkillä. Pyöräkadulla on erikseen jalkakäytävä jalankulkijoille, mutta saako pyöräkadulla ajaa autolla? Kyllä saa, mutta autoillessa ajonopeus on sovitettava pyöräilyn mukaiseksi ja pyöräilijöille pitää antaa esteetön kulku. Pyöräilijän tulee ajaa oman kaistan oikeaa reunaa ja pitää turvallinen väli pysäköityihin autoihin.

Saako pyöräkadulla sitten pysäköidä? Pyöräkadulla pysäköinti on sallittu vain merkityille pysäköintipaikoille. Polkupyörän ja mopon saa pysäköidä pyöräkadulla myös jalkakäytävälle, jos se ei kohtuuttomasti haittaa jalkakäytävällä kulkemista.

Pyöräkaista sallittu nyt vain pyöräilijöille

Mikäs uusi liikennemerkki tuo sitten on? Se on uusi ajoradasta pyöräilijöille erotetun yksisuuntaisen pyöräkaistan merkki. Uuden lain tultua voimaan pyöräkaista voidaan merkitä tiehen maalatun tiemerkinnän lisäksi liikennemerkillä.

Pyöräkaistalla noudatetaan samoja sääntöjä kuin pyörällä ajoradan reunassa ajettaessa. Oletko joskus pyöräkaistaa ajaessasi pelästynyt ohi yhtäkkiä sujahtavaa mopoa? Nyt näin ei pitäisi päästä käymään, vaan pyöräkaista on tarkoitettu vain pyöräilijöitä varten.

Pyörätien jatkeen merkitseminen muuttuu

Kahdella valkoisella katkoviivalla tiehen merkitty pyörätien jatke näyttää polkupyöräilijälle ajoradan ylityspaikan. Jatkossa pyörätien jatke merkitään tiemerkinnällä vain, jos ajorataa ajaville on liikennemerkillä osoitettu väistämisvelvollisuus tai, kun risteyksessä on liikennevalot. Väistämismerkkinä voi olla kärkikolmio, STOP-merkki tai uusi liikennemerkki: väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa.

Tarkkana on oltava, koska uudet liikennemerkit asetetaan kuitenkin vasta kesään 2023 mennessä. Tullessasi pyörätien jatkeen kohtaan tarkista, onko risteykseen jo asennettu liikennemerkki. Huomioi myös liikennetilanne kokonaisuutena. Jos liikennemerkkiä ei ole, pyöräilijän pitää väistää ajoradan liikennettä. Huom. kääntyvän ajoneuvon kuljettajan pitää väistää risteävää tietä ylittävää pyöräilijää liikennemerkistä riippumatta.

Yksisuuntaisella tiellä pyöräily voidaan sallia kahteen suuntaan

Käännyt vasemmalle yksisuuntaiselle tielle. Katsot oikeaan, sieltä tulee pyöräilijä ajorataa pitkin ja väistät. Mutta, hei –  vasemmaltakin tulee nyt yllättäen pyörä parkkeeratun auton takaa! Miksi ihmeessä tuo pyöräilijä ajaa yksisuuntaista tietä väärään suuntaan?

Tilanne yllätti, koska aiemmin yksisuuntaisella tiellä ei saanut pyöräilläkään kahteen suuntaan. Uuden lain myötä vastavirtaan pyöräily on sallittu, kun kielletty ajosuunta -liikennemerkin yhteydessä on lisäkilpi ”Ei koske” ja polkupyörän kuva. Pyöräilijän tulee tällöin ajaa kulkusuunnassaan tien oikeaa reunaa. Koska käytäntö on uusi, ole siis yksisuuntaisella tiellä erityisen varovainen varsinkin risteyksissä.

Eikä tässä vielä kaikki!

Eikä tässä vielä kaikki tälläkään kertaa! Pyöräilijälle tuli uudessa laissa punainen takavalo pakolliseksi, kun ajetaan pimeällä, polkupyöräilijän ja matkustajan on yleensä käytettävä kypärää, pyöräilijän henkilöiden kuljettamista ja kuormausta koskevat säännöt muuttuivat, kaikki kaksisuuntaiset pyörätiet merkitään erikseen kaksisuuntaisiksi, ja pyöräilijälle tuli erityinen velvollisuus antaa jalankulkijalle turvallinen tila tiellä.

Tutustupa vielä lisää pyöräilyn säännöksiin Traficomin, Liikenneturvan ja Pyöräliiton sivuilta!