Pratikankuja 3, Nurmijärvi
Keskustie 10, Jokela
p. 09 8789 9060
toimisto@uao.fi

Pimeys on täällä taas

ja päivät lyhenevät koko ajan. Suomessa on lokakuusta helmikuun loppuun pitkä pimeä vuoden aika, jolloin autolla ajamisessa vaaditaan erityistä tarkkuutta.

Varsinkin keväällä ja kesällä ajokortin ajaneet eivät välttämättä ole aiemmin päässeet kunnolla harjoittelemaan liikenteessä pimeään aikaan.

Tässä Uudenmaan ajo-opiston UAO:n vinkkejä ja neuvoja pimeäajoon:

Millaisia asioita pitäisi huomioida pimeässä ajamiseen liittyen?

Ennen kuin lähdet ajamaan

Muista tarkistaa ajovalojen toimivuus ennen ajoon lähtöä. Ajovalojen käyttö pimeäajossa on tärkeää. Pimeäajoon lähtiessäsi tarkista, onko autossasi päällä huomio- eli päiväajovalot, jolloin takavalot voivat automerkistä riippuen olla pois päältä. Kun alkaa hämärtää, muista kytkeä erikseen päälle ajovalot, jolloin myös takavalot ovat päällä.

Ajovalot, kaukovalot ja seisontavalot.

Tuulilasin, ajovalojen ja auton ikkunoiden puhdistaminen on tärkeää. Lika haittaa näkyvyyttä ja voi lisätä heijastuksia. Lisäksi tuulilasinpyyhkimet uusitaan tarvittaessa. Tarkistathan myös, että tuulilasin pesulaitteessa on tarpeeksi pesunestettä.

Ajovalojen käyttäminen pimeäajossa

Kaukovaloja kannattaa käyttää aina hämärässä tai pimeällä, kunhan käyttö ei häikäise muita tienkäyttäjiä eikä tieosuus ole muuten riittävästi valaistu.

Muistathan hiljentää vauhtiasi lähivaloilla ajettaessa, koska lähivalot valaisevat tietä lyhyemmälle matkalle kuin kaukovalot. Jos kaukovalot valaisevat tietä 120 metriä, lähivalot riittävät noin 50 metriin. Kun muistat sopivan tilannenopeuden, ehdit reagoida paremmin ja pysähtymismatkasi ja -aikasi lyhenevät. Nopeuden alentaminen neljänneksellä lyhentää jarrutusmatkan lähes puoleen.

Kaukovalojen käyttö on kielletty niin lähellä kohtaavaa ajoneuvoa, että tämän kuljettaja voi häikäistyä.

Vaihda kaukovalot lähivaloille, kun vastaantulevan auton valot häikäisevät sinua. Kun vastaantuleva auto käyttää kaukovaloja, suuntaa katseesi tien oikeaan reunaan, jottet häikäisty. Vaihda takaisin kaukovaloille hetkeä ennen kuin autot ovat rinnakkain.

Moottoritiellä voit pääsääntöisesti ajaa kaukovaloilla. Lähivaloille pitää kuitenkin vaihtaa, jos kaukovalot osoittavat selvästi kohti vastaantulevaa autoa esimerkiksi oikealle kaartuvalla tieosuudella. Näin vastaantulija ei häikäisty.

Voit lähestyä edellä hitaammin kulkevaa autoa kaukovaloilla, kunnes erotat edellä ajavasta autosta yksityiskohtia. Vaihda sitten lähivaloille, ettet häikäise edellä ajavaa.

Pimeäajossa kannattaa ohitustilanteessa ottaa huomioon muutama asia: Ohitettaessa vaihda kaukovalot päälle, kun olet ohitettavan henkilöauton rinnalla.  Ohitettava vaihtaa lähivaloille, kun näkee ohittajan molemmat valot tuulilasin läpi.

Joskus autosi voi rikkoontua tai muuten joudut pysäyttämään tai pysäköimään autosi pimeälle teille. Tällöin on hyvä laittaa seisontavalot päälle auton eteen ja taakse. Älä käytä ajovaloja, koska muut eivät välttämättä huomaa, ettei auto liiku. Vika- ja onnettomuustapauksissa voi käyttää hätävilkkuja ja varoituskolmio pitäisi pystyttää. 

Jos vastaantulevalla autoilijalla on jäänyt pitkät päälle, valoja ei ole syytä väläyttää hänelle, vaan pyri keskittymään omaan ajoon.

10 vinkkiä pimeäajoon

  1. Älä lähde väsyneenä ajamaan.
  2. Tarkista valojen toimivuus.
  3. Käytä kaukovaloja aina hämärässä, kun se muita häikäisemättä on mahdollista ja tuntuu tarpeelliselta.
  4. Opettele, mistä autossa löytyvät ajovalot, ja miten niitä käytetään.
  5. Tarkista tuulilasin pesulaitteen pesunesteen määrä säännöllisesti.
  6. Kohtaamistilanteessa suuntaa katse tien oikeaan reunaan, niin et häikäisty.
  7. Moottoritiellä kaukovaloja voit käyttää muita ajoneuvoja kohdatessakin, jos tieosuus on suora.
  8. Sovita ajonopeutesi tilanteeseen ja pidä kunnollinen turvaväli.
  9. Muista sumuvalojen käyttö pöllyävässä lumessa tai rankassa sateessa.
  10. Ota heijastin mukaan autoon. Auton ulkopuolella olet jalankulkija pimeässä.

Pimeäajon koulutus autokoulussamme

Älä anna pimeyden lannistaa itseäsi, vaan harjoittele pimeäajoa. Ilmoittaudu autokouluumme nyt.

Autokoulussamme saat hyvän opetuksen pimeäajoon. Riskientunnistamiskoulutus, jossa harjoitellaan pimeäajoa ja liukkaalla kelillä ajamista on kaikille B-luokan ajo-oikeuden (henkilöautokortin) suorittaville pakollinen koulutus. Riskienhallintakoulutus tulee aina suorittaa autokoulussa.

Kaikki inssiajon läpäisseet saavat nyt UAO:lta leffalippuja. Kiva leffa piristää erityisesti näin pimeään vuodenaikaan.

Muistathan myös kilpailumme, jossa voit voittaa Huawei MediaPad T5-tabletin.  Kannattaa siis pian ilmoittautua ajo-opistomme B-kortin kurssille. https://uao.fi/kurssitarjonta/henkiloautokortti/

KILPAILUSTA:

Loppuvuoden aikana B-kursseille ilmoittautuneiden kesken arvotaan Huawei MediaPad T5 -tabletti.

SÄÄNNÖT

Järjestäjän tiedot
Uudenmaan Ajo-opisto, Pratikankuja 3, 01900 Nurmijärvi

Kilpailuaika ja osallistuminen:
Kilpailuun voi osallistua 15.10.-31.12.2019 välisenä aikana ilmoittautumalla Uudenmaan Ajo-opiston B-kortin kurssille. Palkinto arvotaan 31.1.2020 kaikkien kurssille, ilmoittautuneiden kesken, jotka ovat aloittaneet kurssin suorittamisen. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Lisäksi voittajan etunimi ja sukunimen ensimmäinen kirjain voidaan julkaista yrityksen verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Palkinto
1 kpl Huawei MediaPad T5 -tabletti (arvo 179,90 €)

Kilpailun säännöistä ja niiden noudattamisesta:
Osallistumalla kilpailuun sitoudut noudattamaan sääntöjä sekä kilpailun järjestäjän päätöksiä. Järjestäjä pidättää oikeuden muutoksiin. Kilpailun järjestäjä maksaa arpajaisveron. Kilpailu ei ole Facebookin sponsoroima, suosittelema tai hallinnoima eikä millään tavalla liity Facebookiin.