Pratikankuja 3, Nurmijärvi
Keskustie 10, Jokela
p. 09 8789 9060
toimisto@uao.fi

Mopon ajoharjoituksia

Talvi alkaa jo pikkuhiljaa kääntymään kevääksi ja meillä UAO:llakin nautitaan, kun aurinko tuntuu hetkittäin jo lämmittävän mukavasti. Nyt onkin oiva aika kääntää katseet kesää kohden ja fiilistellä tulevaa mopokautta. Ennakoiminen on päivän sana, ja hyvä tapa lähteä liikkeelle kaksipyöräisten kanssa, varsinkin tuoreemmille kuljettajille, on vähän muistutella vanhoja oppeja. Uusille, tuleville kuljettajille, kevät on taas mainiota aikaa mopokursseille ja kortin ajamiselle. Uudenmaan Ajo-opisto tarjoaa tarvittaessa molempiin tilanteisiin hyviä vaihtoehtoja kokonaisista kursseista irtotunteihin.

Valmistautuminen turvalliseen ajoon

Kauteen valmistautuminen on hyvä aloittaa tarkistamalla oma ajovarustus sekä mopon kunto. Onhan kypärä sopivan kokoinen, kolhiutumaton ja muuten kunnossa? Kypärä on suojavarusteista tärkein, joten kannattaa pitää huoli, että kypärä on kunnossa. Kaatumisen jälkeen ehjältäkin näyttävä kypärä tulee vaihtaa uuteen. Kypärän valintaan löydät apuja esimerkiksi Tekniikan maailman sivuilta. Kypärän lisäksi ajovarusteisiin kuuluvat ajokäsineet, tukevat, liukumattomat kengät sekä hankausta kestävä ajovaatetus. Mitä isompi pyörä ja sitä myöden myös ajonopeus; mopo -> kevari -> prätkä, sitä suuremmat vaatimukset myös ajovarusteilla on.

Mopo ja mopoilija valmiina vuoden 2021 ajokauteen.

Mopon kunnon tarkastaminen

Kun omat varusteet ovat jiirissä, voidaan siirtyä pihalle ihmettelemään talvehtinutta ajokkia. Ennakoiminen tässäkin kannattaa, niin pääsee sitten liikkeelle heti kun siltä tuntuu kunnossa olevan pyörän kanssa. Tekniseen tarkastukseen kannattaa huomioida ainakin hallintalaitteiden toiminta sekä valojen ja vilkkujen toiminta. Toimiihan myös töötti? Heijastimet kannattaa myös vilkaista mopon kuntoa arvioidessa, samoin renkaiden urasyvyydet ja kunto muuten sekä öljyjen ja nesteiden tarkistus. Liikkeelle lähdettäessä on hyvä muistaa tarkistaa vielä, että ohjaus ja jarrut pelittävät, kuten kuuluukin. 

Onhan erilaisten varoitus- ja merkkivalojen merkitykset muistissa? Ennakoiminen tässäkin on valttia – ei tarvitse sitten ihmetellä, jos ajon aikana jokin valo syttyisi. Tässä vaiheessa on hyvä muistella myös liikennesäännöt sekä kerrata liikennemerkkien merkitykset, vaikka täältä Väylän liikennemerkkitestistä ja kun ne tuntuvat menevän nappiin, oletkin kohta jo valmis baanalle!

Mitenkäs sitä mopoa ajettiinkaan…

Kaikki muu on jo reilassa ja kutkuttaisi päästä menemään. Mutta maltahan silti vielä hetki… Liikkeelle lähteminen kannattaa aloittaa tauon jälkeen aina muutamilla käsittelyharjoituksilla ja muistuttamalla itselle ne tärkeimmät asiat, jotta jos tilanne tien päällä tulee eteen, osaa toimia automaattisesti oikein. Äkkitilanteessa ei ehdi enää miettimään, että mitkä ne ohjeet mihinkin tilanteeseen oli, vaan niiden tulee olla opittuna niin hyvin, että ne tulevat selkärangasta. Tästä päästäänkin siihen vanhaan sanontaan; kertaus on opintojen äiti. Kokeile ainakin, että muistat ja onnistut tekemään hätäjarrutuksen.  Lisäksi kannattaa harjoitella kaarreajoa sekä hidasta ajoa, eli käytännössä samat tehtävät, mitä käsittelykokeessa olet suorittanut. Nämä jos luonnistuvat hyvin ja olet varma, että muistat ne myös liikenteessä yllättävässä tilanteessa, olet vihdoinkin valmis liikkeelle. Jos taas tuntuu, että ne eivät meinaa ottaa onnistuakseen, tai tunnet olosi epävarmaksi, voit esimerkiksi tulla meille UAO:lle kertaamaan asioita tunnille opettajan kanssa.  

Vältä turhien riskien ottamista

Mopon tai muun kaksipyöräisen kanssa liikkeellä ollessa kannattaa aina muistaa, että turhia vaaratilanteita kannattaa välttää. Uskokaa tai älkää, mutta tässäkin kauden muotisana, ennakoiminen, tulee ajankohtaiseksi. Kokoero auton kanssa on suuri ja valitettavasti yhteenotoissa kaksipyöräisellä jää helposti kakkoseksi. Sen vuoksi kannattaakin huomioida varsinkin risteyskohdissa autojen liikkeitä ja ennakoida, VAIKKA itsellä olisi etuajo-oikeus. Mieluummin säilytään kaikki ehjänä, kuin pidetään kiinni omasta oikeudesta viimeiseen asti, eikö vain? Huomioi, että varsinkin esimerkiksi matalalta paistava aurinko saattaa häikäistä auton kuljettajaa niin, ettei hän välttämättä ehdi havainnoida nopeasti eteen sivusta kääntyvää mopoa. Kukaan ei varmasti tahallaan aja toisen päälle ja aiheuta onnettomuutta, sen vuoksi olkaamme kaikki valppaana liikenteessä.

Muistathan siis tarkistaa ainakin nämä asiat ennen liikkeelle lähtemistä

  • Sopivat ja ehjät ajovarusteet
  • Ennen liikenteeseen siirtymistä käy tekemässä muutama ajoharjoitus
  • Ajoneuvon tarkastus jo aiemmin mainitun ohjeen mukaisesti
  • Liikennesääntöjen ja -merkkien kertaus

Ja muista – HAVAINNOI, ENNAKOI ja NAUTI MATKASTA!

Hyviä ja turvallisia ajokilometrejä toivottaa UAO:n väki!

Mopoilija tarkistamassa mopon kuntoa ennen liikenteeseen lähtöä.