Pratikankuja 3, Nurmijärvi
Keskustie 10, Jokela
p. 09 8789 9060
toimisto@uao.fi

Mopoilijan ja moottoripyöräilijän oikeat varusteet

Kevään ja kesän tulo tarkoittaa myös kaksipyöräisten moottoriajoneuvojen ilmestymistä liikenteeseen. Vaikka sää olisi kuinka lämmin ja aurinko paistaisi, kannattaa kuljettajan silti huolehtia omista varusteistaan ja näkyvyydestään liikenteessä. Mitä suuremmilla nopeuksilla liikenteessä liikutaan, sitä suurempaan merkitykseen varusteet ja niiden kunto muuttuu.

Mopoilijan varusteet

Jo lakiin säädetty kypäräpakko kertoo, kuinka tärkeää kypärän käyttäminen ajaessa on. Eikä myöskään riitä, että kypärä on päässä, vaan se pitää olla myös kiinnitettynä oikein. Leuan alle tuleva kiinnitys takaa, ettei kypärä mahdollisen kaatumisen yhteydessä lennä pois, vaan suojaa päätä. Kypärän lisäksi on hyvä huomioida muutamia muitakin tärkeitä varusteita. Vaatteiden tulisi mopoillessa olla hankauksen kestäviä. Kaatumistilanteessa vaatteet suojaavat kehoa, jolloin parhaassa tapauksessa vältetään isoimmat nirhaumat.

Vaatteiden lisäksi kannattaa huomiota kiinnittää jalkineisiin ja käsineisiin. Jalkineiden tulisi pysyä kunnolla jalassa ja tukea jalkaa ajon aikana. Lipokkailla ja kangastennareilla ei ole mitään asiaa mopon ohjaksiin. Käsineet ovat hyvät olla aina kädessä. Pienempikin tuulen viima tuntuu käsissä ja tekee helposti kohmeiksi, jolloin reagointikyky heikkenee merkittävästi. Käsineiden tulee olla oikean kokoiset ja kämmenosan ei missään nimessä saisi olla liukas, vaan pitoa tulisi löytyä.

Muistathan kunnon hanskat, kun lähdet mopolla liikenteeseen.

Moottoripyöräilijän varusteet

Mitä suurempiin pyöriin siirrytään sitä tärkeämmäksi varusteet tulevat. Moottoripyöräilijän ei ole mitään asiaa lähteä liikenteeseen ilman riittäviä varusteita ja sama koskee kevytmoottoripyöräilijöitä. Niin kuin mopoilijoillakin kypärä on pakollinen ja sen tulee olla asianmukaisesti kiinnitettynä. Kypärän lisäksi on hyvä tarkistaa, että omasta ajotakista löytyy rinta- ja selkäsuojat, lisäksi kannattaa hankkia moottoripyöräilyä varten suunnitellut ajohanskat, -kengät ja myös -housut. Moottoripyöräilyä varten suunnitelluissa vaatteissa on yleensä huomioitu materiaalien kestävyys ja millaisessa ajoasennossa vaatetta käytetään. Tämän vuoksi esimerkiksi takit ovat yleensä takaa pidemmät, jolloin eteenpäin kumartuessa selkä ei paljastu viimalle ja tuulelle.

Mitä luulet, kumman varusteet suojaavat paremmin?

Näkyvyys liikenteessä

Näkyvyyden merkitystä ei voi liikaa korostaa. Vaikka itselläsi olisi sellainen olo, että olet näkyvä ja kuuluva. Niin näin ei välttämättä autoilijan näkökulmasta ole, autoilija on kuitenkin paremmin suojattu. Liikaa ei voi luottaa siihen, että autoilija havaitsee mopoilijan yhtä hyvin kuin toisen autoilijan. Siihen on syynsä, miksi suojavarusteissa on erillisiä tehostevärejä ja heijastimia. Autoilijalle mopoilijat ja moottoripyöräilijät voivat joskus tulla yllättäen.

Turvallista kesän ajoja kaikille uusille ja vanhoille kaksipyöräisten kuskeille ja laitetaan varusteet kuntoon!