Pratikankuja 3, Nurmijärvi
Keskustie 10, Jokela
p. 09 8789 9060
toimisto@uao.fi

Liukasajo

– UAO:n vinkkejä ja neuvoja liukasajoon

Muutaman viikon takainen jäinen tihkusade Etelä-Suomessa aiheutti todella liukkaan kelin. Silloin tapahtuikin useita peltikolareita, kun autoilijat eivät olleet tottuneet liukasajoon kesän ja syksyn jälkeen.

Millaisia asioita pitäisi huomioida liukkaalla kelillä ajettaessa?

Ennen liikkeelle lähtöä seuraa säätiedotuksia ja kelivaroituksia. Kun on luvattu liukasta keliä, varaa matkaan enemmän aikaa. Lähtiessäsi kokeile tien tai pihan liukkautta jo autoon mennessäsi.

Havainnoi tien pintaa myös liikkeellä lähdettyäsi. Huomaat, että sääolosuhteet saattavat vaihdella paljonkin paikallisesti. Notkoissa on usein liukkaampaa kuin korkeammilla paikoilla. Peltoaukeilla tie voi olla sula, mutta kun siirrytään metsän varjoon, tie saattaakin olla jäässä. Myös sillat ja rampit ovat usein liukkaita.

Ajaessasi noudata varovaisuutta ja ennakoi tilanteita. Aja maltilla varsinkin käännöksissä. Käytä vilkkua aiemmin kuin hyvillä ajokeleillä. Vältä äkkinäisiä liikkeitä ja mieti ohitustarve tarkkaa. Jos ohitat, palaa erityisen varovaisesti takaisin omalle kaistallesi.

Sovitathan nopeutesi olosuhteiden mukaan. Liukkaat kelit pidentävät jarrutusmatkoja. Jarrutusmatka nelinkertaistuu, kun nopeus kaksinkertaistuu. Vastaavasti nopeuden alentaminen neljänneksellä lyhentää jarrutusmatkan puoleen.

Kiinnitäthän huomiota myös turvaväliin. Oikean turvavälin voit tarkastaa ottamalla kiinnepisteen (esim. kilometritolppa tien varressa) ja katsoa, mikä turvaväli on sekunteina edellä ajavaan. Maantienopeuksissa suositus olisi näin laskettuna 3-4 sekuntia ja taajamissa 2-3 sekuntia. Liukkaalla tienpinnalla turvavälin on oltava pidempi.

Taajamissa turvavälin suositus on 2-3 sekuntia edellä ajavaan.

Muistathan myös mustan jään mahdollisuuden. Mustalla jäällä tarkoitetaan asfaltin pintaan muodostuvaa ohutta, läpinäkyvää jääkerrosta. Musta jää hyvin liukasta, paikallista ja vaikea havaita. Kun lämpötila on +4 asteen alapuolella, mustan jään vaara on ilmeinen. Seuraathan siis auton lämpömittaria ajaessasi.

5 vinkkiä liukasajoon

  1. Varaa enemmän aikaa matkoihin.
  2. Sovita nopeutesi liukkaaseen keliin.
  3. Pidä riittävä turvaväli.
  4. Ennakoi ja vältä äkkinäisiä liikkeitä.
  5. Huomioi mustan jään mahdollisuus.

Riskientunnistamiskoulutus Uao:ssa opetuslupaoppilaille

Opetuslupaoppilaiden tulee suorittaa riskientunnistamiskoulutus aina autokoulussa.

Riskientunnistamiskoulutus, jossa harjoitellaan mm. liukasajoa ja pimeäajoa, on kaikille B-luokan ajo-oikeuden (henkilöautokortin) suorittaville pakollinen koulutus. Riskientunnistamiskoulutuksessa on valittavana kaksi vaihtoehtoa: PERUS-paketti ja PLUS-paketti. Käy katsomassa lisätietoja.

Riskientunnistamiskoulutus Uao:ssa autokoulun oppilaille

Riskientunnistamiskoulutus sisältyy kaikkiin B-kurssipaketteihimme. Käy katsomassa lisätietoja.

Huom. kaikki inssiajon läpäisseet B-kurssilaisemme saavat nyt UAO:lta leffalippuja. Kivalla leffaillalla on mukava juhlistaa autokoulun läpäisyä.

Muistathan muyös loppuvuoden kilpailumme, jossa voit voittaa Huawei MediaPad T5-tabletin. Kannattaa siis ilmoittautua pian eli 31.12.2019 mennessä ajo-opistomme B-kortin kurssille.

KILPAILUSTA:

Loppuvuoden aikana B-kursseille ilmoittautuneiden kesken arvotaan Huawei MediaPad T5 -tabletti.

SÄÄNNÖT

Järjestäjän tiedot
Uudenmaan Ajo-opisto, Pratikankuja 3, 01900 Nurmijärvi

Kilpailuaika ja osallistuminen:
Kilpailuun voi osallistua 15.10.-31.12.2019 välisenä aikana ilmoittautumalla Uudenmaan Ajo-opiston B-kortin kurssille. Palkinto arvotaan 31.1.2020 kaikkien kurssille ilmoittautuneiden kesken, jotka ovat aloittaneet kurssin suorittamisen. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Lisäksi voittajan etunimi ja sukunimen ensimmäinen kirjain voidaan julkaista yrityksen verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Palkinto
1 kpl Huawei MediaPad T5 -tabletti (arvo 179,90 €)

Kilpailun säännöistä ja niiden noudattamisesta:
Osallistumalla kilpailuun sitoudut noudattamaan sääntöjä sekä kilpailun järjestäjän päätöksiä. Järjestäjä pidättää oikeuden muutoksiin. Kilpailun järjestäjä maksaa arpajaisveron. Kilpailu ei ole Facebookin sponsoroima, suosittelema tai hallinnoima eikä millään tavalla liity Facebookiin