Pratikankuja 3, Nurmijärvi
p. 09 8789 9060
toimisto@uao.fi

Kesälomareissua suunnittelemaan

Kesä alkaa vihdoinkin olemaan täällä ja nyt onkin viimeisiä hetkiä alkaa suunnittelemaan kesälomareissua. Mutta mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon ennen matkaa ja matkan aikana? Käydään tällä kertaa läpi muutamia asioita, jotka tekevät matkasta mukavan ja sujuvan, jolloin itse matkustamisessa voi keskittyä nauttimaan kauniista kesästä, lomasta ja uusista kokemuksista.

Minne mennään – suunnitelmasta toteutukseen

Hyvää kesälomareissua kannattaa alkaa suunnittelemaan siitä, että mietitään mihin halutaan mennä vai onko matka itsessään pääasia. Kohteen ja reitin miettimisen lisäksi kannattaa miettiä ajankohtaa. Pienellä suunnittelulla voi säästää sekä aikaa, että hermoja, onnistuessaan välttämään suurimmat ruuhkahuiput. Oiva paikka aloittaa tarkempi suunnittelu matkan sujuvuuden kannalta on Fintrafficin liikennetilanne-sivu, josta näkyy tietyöt ja muut mahdolliset hidasteet ja esteet reitin varrelta. Hyviä ideoita matkan varrelle löytyy kesäisestä Suomesta varmasti jokaisen makuun. Sen avuksi onkin St1 on luonut mainion nettisivuston helpottamaan matkailijoiden reittisuunnittelua, Koko Suomen Aarrekartan. Sivustolta on helppo esimerkiksi löytää vierailuideoita laittamalla oma reittisuunnitelma hakukenttään.

Karavaanari on kaikkien kaveri – vai sittenkin pelkkä teiden tukko?

Kun reitti ja ajankohta on selvillä, on hyvä miettiä kesälomareissua siltä kantilta, millä liikkeelle lähdetään. Niin kuin Samuli Edelmannkin vuosia sitten lauloi, karavaanari, karavaanari on kaikkien kaveri – ja oikeassa oli. Karavaanialueella on tunnelmaa ja mahdollisuus tutustua muihin matkailijoihin. Jos omaa matkailuautoa tai -vaunua ei vielä ole, voi sellaisen vuokrata helposti. Toki kesän kiireisimmät ajat taitavat olla jo monessa paikassa loppuun varattuja, mutta kysyvä ei tieltä eksy. Vuokra-auton kanssa voit lähteä huoletta liikkeelle, tietäen, että ne on asianmukaisesti huollettu ja kunnossa. Lisäksi vakuutus pelastaa, mikäli jotain yllättävää matkalla sattuisi. Asuntoauton tai -vaunun parhaat puolet ovat sen riippumattomuus. Voit matkustaa omalla ajalla, minne tahansa ja kun löytyy sopiva paikka, voit pysähtyä leiriytymään ja lepäämään. Tavarat mahtuvat mukaan ja matkassa on eri tunnelma, kun ison auton penkiltä aukeaa maisemat eri tavalla kuin oman Nissan Micran ratin takaa. Toki isompi auto syö enemmän polttoainetta ja on monessa asiassa kömpelömpi ja hitaampi kuin pienemmät kanssatoverinsa, joten molemmilla on puolensa, riippuen matkan tarkoituksesta.

Ennen kesälomareissua auton huolto ja tarkistus

Jos matkaratsuksi lähtee kuitenkin oma tuttu auto, kannattaa senkin kanssa valmistautua reissuun. Ainakin renkaiden kunto, niin pintojen kuin rengaspaineiden osalta kannattaa tsekata sekä ikkunanpesu- ja jäähdytinnesteiden tilanne sekä öljyjen tarkistus kuuluvat olennaisina osina matkan alkuvalmisteluihin. Onhan vararengas käyttökelpoinen myös? Jos autossa on ilmastointi, kuten useimmissa nykyautoissa on, kannattaa myös sen kunnossa olo tarkistaa. Mikään ei kiristä ilmapiiriä niin kuin kuumassa, ahtaassa autossa istuminen matelevassa ruuhkassa. Huolehdi valot, peilit sekä ikkunat puhtaiksi, jolloin näkyvyys ulos paranee sekä muut näkevät myös teidät paremmin hämärällä tai huonollakin kelillä. Kun kaikki on reilassa, niin tankki vielä täyteen, niin ei reissu tyssähdä alkuunsa polttoaineen loppumisen vuoksi.

Matkalle mukaan

Reissun luonteesta riippuu tietenkin, minkälaista tavaraa mukana tarvitaan, mutta matkan kannalta muutamia asioita kannattaa huomioida kohteesta huolimatta. Turhat huolet, stressi ja kiireet kannattaa jättää viimeistään kotiovelle ja lähteä mukaan iloisella ja avoimella mielellä. Iloisen mielen lisäksi kannattaa mukaan pakata auton vara-avain, mielellään auton ulkopuolelle ja eri paikkaan, missä varsinaista avainta säilytetään. Näin ollen, jos varsinainen avain unohtuu tai katoaa, on vara-avain lähellä käytettävissä. Suomen suvessa kannattaa mukaan pakata myös vaatteita kaikkiin keliolosuhteisiin, reissun aikana, Suomen kesän tuntien, kun voi olla niin helle, ukkosmyrsky kuin räntäsadekin mahdollinen. Hyttysmyrkyt ja jotain helpottamaan kutinaa, samoin punkkipihdit tai -lasso on helppoja pakata mukaan ja käteviä, jos liikutaan luonnossa.

Täytyy myös muistaa, että matkahan ei ole mistään kotoisin ilman hyviä eväitä. Mukaan kannattaa pakata kevyttä ja helppoa syömistä eväiksi, voileivät ja rasioihin valmiiksi pilkotut hedelmät, vihannekset ja marjat ovat hyviä vaihtoehtoja. Ajon aikana kannattaa välttää raskaita aterioita, koska ne usein alkavat väsyttämään pian ruokailun jälkeen. Kylmälaukkuun voi pakata mukaan juotavaa myös jäädytettynä, jolloin jäätynyt pullo toimii kylmäkallejen korvikkeena, sulaen hitaasti viemättä ylimääräistä tilaa. Karkki vie pahimman kiukun pois ja piristää sopivissa määrin väsymyksen alkaessa painamaan.

Muuta huomioitavaa

Kun reitti on valittu ja tavarat alkavat olla kasassa, on syytä kiinnittää hieman huomiota tavaroiden turvalliseen pakkaamiseen. Tavaroita ei kannata missään nimessä sijoittaa hattuhyllylle. Turvallisin paikka tavaroille on takakontissa, niin, että painavimmat ja isoimmat tavarat ovat alimmaisena ja mahdollisimman lähellä takapenkkejä, jolloin ne eivät saa vauhtia äkkijarrutuksenkaan osuessa kohdalle. Minkään irtotavaran ei tulisi nousta takapenkkejä ylemmäs, vaan silloin tavarat tulisi olla kiinnitettynä turvallisesti. Alla olevasta listasta näkee hyvin, kuinka pienikin asia voi muuttua äkkijarrutuksessa tappavaksi huonolla tuurilla.

Tämä koskee tietysti myös perheen lemmikkieläimiä. Suurelle koiralle turvallisin paikka on takakontissa turvaverkon takana tai häkissä. Pienen koiran matkustus on turvallisinta myös häkissä, jonka voi halutessaan kiinnittää myös esimerkiksi takapenkille kontin sijaan. Vapaana matkustava lemmikkikin, muuttuu vaaralliseksi aseeksi äkkipysäyksessä, sen lisäksi, että kolarin sattuessa lemmikki voi päästä karkuun autosta ja paniikissa juosta kauaskin omistajista, jolloin matka viimeistään on pilalla.

Yllättävien tilanteiden varalta kannattaa puhelimeen ladata 112-sovellus, jos sitä ei vielä ole. Sovelluksen kautta soitettaessa hätäkeskukseen, lähettää sovellus samalla myös koordinaatit, jolloin pelastushenkilöstö löytää paikalle vaikket osaisi tarkkaa sijaintiasi kertoa itse.

Yllättävissä tilanteissa auttaa myös Autoliiton tiepalvelu. Tässä on kaksi vaihtoehtoa, Autoliiton plus jäsenyys, jossa vuosimaksun maksettuasi, sinulla on turva tien päällä ilman erillistä veloitusta, tuli rengasrikko tai muu haaveri. Myös puhelut ovat ilmaisia plus jäsenille. Jos taas tuntuu, ettei ennenkään ole mitään tapahtunut, niin toisena vaihtoehtona on kilauttaa Autoliiton maksulliseen tiepalveluun, joka palvelee myös tien päälle jääneitä, mutta joka veloittaa palvelusta erikseen. Toisaalta, jos tosiaan rengas rikkoutuu tai jäähdytin pamahtaa tien päällä, ehkä olennaisin ja lohduttavin tieto sillä hetkellä on, että apua on saatavilla. Ympäri Suomen ja ympäri vuorokauden. Autoliiton jäsenyysvaihtoehdoista sekä muista palveluista löydät lisää Autoliiton verkkosivuilta.

Tarkistuslista

Vielä muistin virkistykseksi edellinen pähkinänkuoressa

  • Minne mennään ja milloin. Tuttuunkin kohteeseen voi löytää uusia reittejä tai pysähtymisen arvoisia kohteita matkan varrelta.
  • Minkälainen reissu tiedossa, minkälaisella autolla matkaa olisi mukavin ja järkevin taittaa?
  • Auton kunnon tarkistus; renkaat, nesteet, ikkunat puhtaaksi ja valojen toimimisen tarkastus. Olihan se katsastus vielä varmasti voimassa?
  • Tarpeelliset tavarat, vara-avain mukaan lukien ja mikä tärkeintä – eväät matkaa varten.
  • Valmistautuminen kaikkeen – kaikki tietää, että jos kesällä ottaa sateenvarjon varmuuden vuoksi mukaan, ei ikinä sada. Mutta annapas olla, sen kerran kun sateenvarjo unohtuu, niin taatusti tulee vettä ja rakeita vaakatasossa.
  • Ja tärkein vielä – muista jättää murheet pois ja iloinen mieli matkaan, kesä ja kesäloma on vain kerran vuodessa!

Aurinkoista ja iloista kesää ja mainiota kesälomareissua toivottaa UAO:n väki!