Pratikankuja 3, Nurmijärvi
p. 09 8789 9060
toimisto@uao.fi

Heijastimet, onhan jokaisella roikkumassa?

Heijastimet ovat helppoja ja edullisia henkivakuutuksia sekä ehdottoman tärkeitä, kun ulkona alkaa taas pimenemään. Heijastimet pelastavat henkiä pimeään aikaan. Heijastimet näyttävät autolle missä jalankulkija tai pyöräilijä on, jolloin et jää auton alle.

Mitä apua on heijastimien käytöstä?

Liikenneturvan tekemän tutkimuksen mukaan vain joka toinen käyttää heijastinta, vaikka jokaisen olisi hyvä käyttää pimeällä heijastinta. Heijastimien käyttäjissäkin on isoja eroja. Toiset käyttävät aina monia heijastimia ja toiset, jos takissa sattuu olemaan heijastin valmiina. Heijastimen käyttö on tärkeää ja autoilijan näkökulmasta eron voi huomata liian myöhään. Heijastimen käytöllä pidennät turvaväliä ja annat autoilijalle aikaa huomioida sinut tielläliikkujana. Autoilija pystyy vähentämään tarvittaessa nopeuttaan ja muuttamaan ajolinjaansa. Kuvasta näet miten iso ero autoilijan näkökulmasta on heijastimen käytöllä.

Jos joudut kulkemaa autotien reunassa? On syytä kiinnittää huomiota heijastimen paikkaan. Paras paikka heijastimelle on oikealla puolella noin puolen metrin korkeudessa. Tällöin heijastin osuu auton valoihin.

Miten jalankulkija näkyy autoilijalle, kun käytössä on tai ei ole heijastimia.
Yllä olevasta havainnekuvasta huomaat, kuinka paljon heijastimien käyttö lisää jalankulkijan näkyvyyttä pimeällä liikuttaessa.

Nelijalkaiset ystävämme pimeällä

Heijastimia hankkiessa on hyvä muistaa myös perheen nelijalkaisia jäseniä. Nykyään heijastimia on monenlaisia myös lemmikeille eri käyttötarkoituksiin.

Tuttuja esimerkkejä koiraihmisille ovat koirien takit, joissa voi olla heijastimia samalla tavoin ommeltuna vaatteisiin kiinni, kuin lastenkin vaatteissa. Takit voivat olla myös kokonaan tehty heijastinkankaasta. Lisäksi löytyy taluttimeen kiinnitettäviä heijastimia, heijastavia kaulapantoja sekä kaulapantaan kiinnitettäviä valoja. Myös koirien erilaiset valopannat ovat hyvä tapa tehdä koira näkyväksi lenkeillä.

Koirille ja muille lemmikeille heijastimet ovat hyvä lisä pimeällä lenkkeillessä, koska lemmikkejä ei huomaa yhtä helposti kuin ihmiset ja lemmikit voi käyttäytyä/liikkua arvaamattomasti. Tummat pienet koirat ovat todella vaikeita huomata ilman mitään heijastinta, joka voi vaarantaa lemmikin hengen illalla liikkuessa. Vai mitä olet mieltä alla olevasta? Kumpi erottuu paremmin?

Miten heijastimien käyttö vaikuttaa koirien ulkoituksessa näkyvyyteen.

Omaa heijastinta metsästämässä

Nykyään oman heijastimen löytäminen ei pitäisi olla kovin vaikeaa, koska malleja on joka lähtöön, jopa oman tekeminen on mahdollista. Heijastinta hankkiessa kannattaa ajatella millaiseen käyttöön se tulee, koska heijastimia on eri tilanteisiin.

Koirien kanssa lenkkeillessä kannattaa varustautua heijastimella, joka ei jää kiinni tai mene solmuun mahdollisen koirien pyörimisen aikana. Tai pahimmassa tapauksessa perii vaatteen rikki sotkeutuessaan. Suosittelisimme siis jotain kiinteästi kiinni olevaa heijastinta tähän tarkoitukseen. Sama koskee metsälenkkejä, jolloin on vaarana jäädä jumiin roikkuvista heijastimista. Paremmin laittautuneena ei taas tyyliin sopisi heijastinliivi ollenkaan, sen sijaan jousiheijastin olisi näppärä ja silti yhtä hyvin toimiva.

Jos haluaa heijastimien olevan osa vaatetusta voi käyttää myös heijastin koruja tai vaatteita.

Normaaliin lenkkeilyyn on monia vaihtoehtoja, koska kriteerejä ei juurikaan ole emme silti suosittelisi riippuvaa heijastinta suuren liikkuvuuden takia. Heijastinvaljaita tai -liiviä voi käyttää iltaisin lenkkeilyssä sen hyvän näkyvyyden ja käyttömukavuuden vuoksi. Se pysyy hyvin paikoillaan, eikä siitä roiku mitään ylimääräistä.

Suosittuja heijastimia:

  • riippuheijastin
  • heijastinliivi/valjaat
  • jousiheijastin
  • heijastin vaatteet/korut.

Heijastimet ovat helppokäyttöisiä, sopivat kaikille ja oman voi löytää netistä tai monesta eri kaupasta paikanpäällä. On vain tyhmää olla käyttämättä heijastinta, koska se on helppo ja halpa henkivakuutus.

Käy testaamassa liikenneturvan heijastintestissä, miten autoilijana huomaat jalankulkijan ja heijastimet.