Pratikankuja 3, Nurmijärvi
Keskustie 10, Jokela
p. 09 8789 9060
toimisto@uao.fi

11.2. hätänumeropäivä

Onnettomuustilanne? – osaatko toimia oikein.

Tänä vuonna Suomi saa taas nauttia kunnon talvesta ja sen myötä myös kunnon pakkasjaksoista, kohdallesi saattaa myös osua onnettomuustilanne. Tämä saattaa tarkoittaa myös haasteita auton käynnistyksessä ja onnettomuuksia/auton hyytymisiä liikenteeseen. Joten on hyvä kerrata muutamia vakiosääntöjä, jotka liittyvät onnettomuustilanteessa toimimiseen ja auton käynnistykseen pakkasilla. Onnettomuustilanteita käydään autokoulun teoriaosuudessa läpi ja lisäksi aihetta sivutaan riskientunnistuskoulutuksessa, mutta valitettavan vähän.

Mitä jos näet auton lumihangessa?

Lakikin velvoittaa jokaisen pysähtymään onnettomuuspaikalle. Ainoastaan pelastusviranomaisten ollessa paikalla voit rauhallisesti ajaa onnettomuuspaikan ohi, noudattaen viranomaisten ohjeita. Jos osut ensimmäisenä paikalle, pysy rauhallisena ja varmista tarvitaanko apua. Jos onnettomuustilanne on vakava ja vaarallinen kannattaa soittaa 112, jolloin hätäkeskus opastaa oikeassa toiminnassa. Pyri estämään lisäonnettomuudet ja auta omien taitojesi mukaan. Älä missään nimessä tartu ensimmäisenä puhelimeen kuvataksesi tilannetta.

autokoulu, onnettomuus, hätänumeropäivä, auto hangessa

Onnettomuustilanne, mitä tehdä?

  • Pysähdy ja varmista avun tarve
  • Pysy rauhallisena
  • Soita 112 ja auta omien kykyjesi mukaan
  • Pyri ehkäisemään lisäonnettomuudet
  • Opasta pelastushenkilökunta paikalle
  • Älä kuvaa onnettomuustilanteita

Helmikuussa vietetään 11. EU:n yhteistä hätänumeropäivää. Jolloin jokaisen tiellä liikkujan on hyvä kerrata ensiapuohjeet, miten toimitaan onnettomuustilanteessa ja ladata puhelimeen 112-sovellus, jolla soittajan sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti. Olet omalta osaltasi varmistamassa asian nopeaa käsittelyä ja avun paikalle saapumista.

Entä jos auto hyytyy tienpäälle?

Jos käy niin ikävästi, että auto hyytyy tien päälle. Tulisi löytyä ainakin lämmintä vaatetta matkustajille, koska auto jäähtyy nopeasti. Yleensä ensiapupakkauksissa löytyy avaruuspeite, joka eristää lämpöä ja estää lämpöhukkaa. Mutta tämän lisäksi kannattaa autossa säilyttää myös pari vilttiä, joilla voi hätätilanteessa pitää itsensä tai matkustajat lämpöisinä apua odotellessa. Jokaiselle matkustajalle tulisi löytyä heijastinliivit. Autoilija muuttuu jalankulkijaksi autosta poistuessa, joten on hyvä muistaa heijastimet, vaikka olisikin autolla liikenteessä. Kannattaa varmistaa, että puhelimesta löytyy numero, johon voi soittaa, kun apua tarvitsee. Vaikka sitten se isän numero, jos ei muutakaan keksi. Koska kyllähän isä tietää ainakin mihin seuraavaksi soitetaan.

Mitä huomioida auton käynnistyksessä pakkasilla, jotta ei jäisi tienpäälle?

Ihan ensimmäiseksi jos autossa löytyy moottorinlämmitin, käytä sitä. Tämä vaatii hieman ennakointia, koska kovemmilla pakkasilla auton moottorilämmittimen pitää olla päällä jopa pari tuntia ennen liikkeelle lähtöä. Moottorin käynnistyttyä anna moottorin hyristä hetki ihan rauhassa ilman kaasutteluja. Puhdista vaikka odotellessa auto huolellisesti. Liikkeelle kannattaa lähteä rauhallisesti ja vältellä kaasutuksia. Pakkasilla auton moottori vaatii aikaa, jotta moottoriöljy tavoittaa kaikki männät ja sylinterit.

Auton kylmäkäynnistys 20 asteen pakkasessa saattaa kuluttaa auton moottoria fyysisesti yhtä paljon, kuin 500-600 kilometrin ajo kesäkeleillä.

VTT tutkimus

Talvisin, nyt tarkoitetaan lämpötilan ollessa alle 5 astetta, kannattaa huolehtia, että autossa on suodattimet vaihdettu, notkeat öljyt, pakkasen kestävä jäähdytinneste ja akku hyvässä kunnossa. Yleissääntönä kannattaa muistaa, että autolla tulisi ajaa aina välillä myös pidempiä aikoja. Jos ajosi talviaikaan on 15 minuutin siirtymiä, ei ajoaika riitä akun latautumiseen, vaan voi tyhjentyä jo viikossa.

Näillä ohjeilla taas kohti seuraavaa pakkasjaksoa!

112, hätänumeropäivä, soita 112